Pazının Bebeklere Faydası

0
518

Pazı bebeklere ne zaman verilir? Pazı bebeklere nasıl verilir? Bebek kaç aylıkken pazı ek gıdaya dahil etmek gerekir? Pazının faydaları nelerdir? Pazı bebeklere nasıl verilir? Pazının bebeklere faydası nelerdir? Pazının besin değerleri nelerdir? gibi tüm merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Ülkemizde sıkça bulunan pazı, ıspanak ailesinin önemli sebzelerinden bir tanesidir. Sağlıklı bebek beslenmesinde de yemeklerde çokça kullanılan pazı tam bir vitamin deposudur. Bebek sağlığı için oldukça faydalı bir besindir.



Pazı aynı zamanda hamile anne adayları için önemli olan folik asit de içermektedir. Salatası, kavurması gibi çeşit çeşit yemeklerde pazı kullanılmaktadır.

Pazı Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Çoğu uzmana göre pazı, bebeklere ek gıdaya ilk başlama döneminden hemen sonra, yani yaklaşık 8. aydan itibaren verilebilecek ek gıdalardan bir tanesidir.

Her ek gıda da olduğu gibi pazı kullanımında da uzmanınıza danışmanız bebeğinizin sağlığı açısından daha iyi olacaktır. Bunun yanında bebeğinize ilk kez pazı yediriyorsanız ilk 3 gün kuralını uygulamakta fayda vardır.

Pazının Mevsimi Ne Zamandır?

Pazı özellikle kış sebzesi olarak bilinmekte ve kasım ayından sonra taze taze tezgahlarda ki yerini almaktadır. Aralık, Ocak, Şubat ve Mart ayı pazının tam mevsimidir.

Fakat son yıllarda pazıya hemen her dönemde tezgahlarda rastlamak mümkündür. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında bebekleri için sebze bulmakta zorlanan anneler, tazeliğine güvendiği ürünlerden bebekleri için tercih etmektedirler.

Pazının Bebeklere Faydaları Nelerdir?

Pazı pek çok yemekte kullanılan vitamin deposu bir sebzedir. A, C, K ve E vitaminleri barındırarak bebeklerinizin ihtiyaç duyduğu besinleri karşılamaktadır. Özellikle hamile anne adaylarının yüksek miktarda ihtiyaç duyduğu folik asidi bol miktarda içermektedir.

  • Bebeklerinizin güçlü bir iskelet yapısı olması için pazı çok önemli bir besin kaynağıdır. Bünyesinde bulunan Kalsiyum, A ve K vitamini kemik gelişimine katkı sağlar.
  • Diş ve kemiklerin daha sağlıklı şekilde oluşması için hem gebelik döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde annelere kolaylık sağlar.
  • Göz sağlığına çok faydalıdır.
  • Pazı önemli bir lif kaynağıdır. Sindirim sistemine katkı sağlar. Kabızlık sorunu çeken bebeklerinize yardımcı olur.
  • Hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında anne ve bebek sağlığı açısından yararlı olan folik asit içeriği nedeniyle bolca tüketilmelidir. Hamilelik döneminde bebeğin gelişimin destekleyen folik asit önemli bir vitamindir.
  • Vitamin değeri yüksek olan pazı, saçları besler. Bu sayede bebeklerinizin kuvvetli ve sağlıklı saçları olabilir.
  • Pazı aynı zamanda önemli bir demir kaynağıdır. Bu sayede de kansızlığa iyi gelir ve kırmızı kan üretimini destekler.
  • Pazının öksürük kesme ve balgam söktürme gibi özellikleri de unutulmamalıdır. Boğaz yolunun tahrişini önlemek için pazı tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Pazının içeriğinde A, C, D ve K vitaminleri bol miktarda bulunmaktadır. Bu vitaminler bebeklerinizin bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda oldukça başarılıdırlar. Özellikle bebeklerin ve okul çağındaki çocukların daha dirençli bir yapıya sahip olması için mevsimi geldiğinde pazı tüketmesi önemlidir.




Pazı Bebeklere Nasıl Verilir?

Bebeklerinize pazıyı özellikle ek gıdaya ilk başladığı dönemlerde pazı çorbası şeklinde verebilirsiniz. Pazı çorbasını bebeğinizin ayına göre sade veya şehriye ile birlikte daha doyurucu hale getirebilirsiniz. Ayrıca içerisine kıyma ilavesi ile bebeğinizin öğününde protein almasını da sağlayabilirsiniz.

İlerleyen dönemlerde bulgurla veya pirinçle birlikte hazırlanan zeytinyağında hafif bir şekilde sotelenmiş pazı kavurması şeklinde de sunabilirsiniz.

Pazının Besin Değerleri Nedir?

Besin Değeri100 gramda
Kalori19.00 kcal
Karbonhidrat3.74 g
     Lif1.6 g
     Şeker1.1 g
Protein1.8 g
Yağ0.2 g
     Kolesterol0.0 mg
A Vitamini6116.00 IU
C Vitamini30.00 mg
K Vitamini830.00 mg
Potasyum379.00 mg
Kalsiyum51.0 mg
Demir1.8 mg
Sodyum213 mg
Magnezyum81.00 mg
Folat14.00 mg
Fosfor46.00 mg

Instagram Sayfamızı Takip Edebilirsiniz.





Cevap Verin

Lütfen Yorumunuzu girin!
Lütfen Adınızı Buraya Girin