Parmak Gıda

0
227

Parmak Gıda Nedir? Neden Parmak Gıda?

Parmak gıda bebeklerin kendisi tarafından kolayca, elleriyle tutarak yiyebilecekleri gıdalardır. Bebeğiniz önüne konulan yiyecekleri yemeğe çalışması öğünü eğlenceli hale getirecek ve yediği besinlerin dokusunu, kokusunu, tadını kendisi keşfetmeye başlayacaktır.

Parmak Gıda

• Parmak gıdalar, bebeğinizin karnını doyurmaktan çok daha fazlasını yapacaktır.
• Bebeğinizin besinlerin dünyasını keşfetmek adına attığı ilk adımdır.
• Bebeğinize yediği yemeğe dokunma, onu koklama ve görme imkanı verir.
• Bunları yaparken birçok duyusunu kullanır ve çok şey öğrenir.
• Bebeğiniz bu dünyayı keşfederken etraf fazlaca kirlenebilir.
• Bebeğinize bira vakit tanıyın, sabırlı olun.
• Not: Mama sandalyesinin altına bir bez sermek iyi bir fikir olabilir.
• Bir besini eliyle kavrayıp ağzına götürebilmek bebeğiniz için inanılmaz bir mutluluk kaynağı olacaktır.
• Bir şeyleri kendi kendine yapmayı başardığını görmek kendine olan güvenini arttıracaktır.
• Parmak gıdalar yemek vakitlerini eğlenceli kılmasının yanı sıra bebeğinizin motor becerilerinin gelişimini de desteklemektedir.
• Her öğünde el ve göz koordinasyonunun pratiğini yapar. Bebeğinizin sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasına yardımcı olur.
• Araştırmalar tamamlayıcı beslenme döneminde parmak gıdalarla beslenen çocukların, kaşıkla beslenen çocuklara kıyasla seker ve şekerli besin tercihlerinin daha az olduğunu göstermiştir.



Parmak Gıdaya Ne Zaman Başlanır?

Bebeğiniz yemek yerken size kendi kendine beslenmeye hazır olduğunun belirtilerini vermeye başlar. Kaşıkla beslenmeyi reddedebilir veya siz onu beslerken kaşığı tutmaya çalışabilir. Ortalama olarak 8. ve 9. aylar başlangıç için uygundur.

İlk denemelerde bebeğiniz yiyecekleri düzgün şekilde tutamayabilir. Fakat zaman geçtikçe başparmak ve işaret parmağını kullanarak nesneleri tutmaya başlayacak ve parmak gıdaları kolayca kavrayıp ağzına götürecektir. Parmaklarıyla henüz yiyecekleri tutamasa bile yiyecekleri avuçlarıyla kavrayıp ağzına götürmeye çalışacaktır.

Parmak gıdalara başlamak için dişlerin çıkmış olmasına gerek yoktur. Uygun boyutlarda buharda yeterince haşladığınız besinleri dil hareketleriyle rahatlıkla damaklarında ezebilirler.



Bebeklere Parmak Gıdalar Nasıl Verilmelidir?

Bebeğinize yiyecekleri silikon (yani kırılmaz) ve mümkünse tabanı vakumlu bir tabakta verebilirsiniz. İlk başlarda öğününüzdeki tüm parmak gıdaları tek seferde değil de bebeğiniz yedikçe parça parça ilave ederek verebilirsiniz.

Parmak gıdaları ilk zamanlarda mutlaka mama sandalyesinde verin. Böylece bebeğiniz yemek yemesi gereken yeri öğrenecek ve dik pozisyonda oturduğu için yiyeceklerin boğazına kaçma ihtimalini en aza indirmiş olacaksınız.

Kendi kendine beslenme dönemi bebeğinizin yeni yeteneklerini keşfetmesi ve özgüveninin gelişmesi açısından önemli bir dönemdir.



Parmak Gıda Olabilecek Besinler




Instagram Sayfamızı Takip Edebilirsiniz.

Cevap Verin

Lütfen Yorumunuzu girin!
Lütfen Adınızı Buraya Girin