Nar ve Nar Suyunun Bebeklere Faydası

0
512

Nar ve nar suyu bebeklere ne zaman verilir? Nar ve nar suyu bebeklere nasıl verilir? Bebek kaç aylıkken nar ve nar suyunu ek gıdaya dahil etmek gerekir? Nar ve nar suyunun faydaları nelerdir? Nar ve nar suyu bebeklere nasıl verilir? Nar ve nar suyunun bebeklere faydası nelerdir? Nar ve nar suyunun besin değerleri nelerdir? gibi tüm merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Nar yüzyıllardır sağlığın ve bereketin sembolü olarak kabul edilen bir meyvedir. Özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi gereken yüksek antioksidan değerine sahip ve bağışıklığı artıran bir meyvedir.

Anadolu kültürleri de dahil olmak üzere pek çok kültürde nar; kadını, doğurganlığı ve bereketi simgeleyen bir sembol olarak da yer almıştır. Nar ağaçları kutsal olarak kabul edilmiş ve bu ağaçları kesenler cezalandırılmış, eski kültürlerde dini ritüeller içerisinde nara yer verilmiş, İslam dininde ise cennet meyvesi olarak adlandırılmıştır. Narın bu denli kutsal olarak değerlendirilmesindeki en önemli neden ise sağlık üzerinde onlarca olumlu etkiye sahip olması ve hastalıklardan korumasıdır.

Nar ve Nar Suyu Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Çoğu uzmana göre nar çekirdekli olması ve bebeklerin boğazına kaçma olasılığı yüksek olduğundan dolayı tane olarak 12. aydan sonra parmak gıdalara alışkınsa verilmesi tavsiye edilmektedir.

Fakat nar suyu ek gıdaya başlamış ve anne sütü alan bebeklere 9. aydan sonra verilebilmektedir. Nar ve nar suyu bebeklere nasıl verilir sorusunun cevabı yazımızın devamında yer almaktadır.

Her ek gıda da olduğu gibi nar ve nar suyu kullanımında da uzmanınıza danışmanız bebeğinizin sağlığı açısından daha iyi olacaktır. Bunun yanında bebeğinize ilk kez nar ve nar suyu yediriyorsanız ilk 3 gün kuralını uygulamakta fayda vardır.

Narın Mevsimi Ne Zamandır?

Nar sonbahar mevsiminin en çok sevilen meyvelerinden bir tanesidir. Nar, ülkemizde Sonbahar mevsiminin, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında sıklıkla tüketilmektedir. Nar özellikle Ekim ayında olgunlaşır.

Nar çok sevilmesine ve pek çok yerde kullanılmasına rağmen tezgahlarda çok uzun süre yer almaz. Ülkemizde pek çok yerde yetişen nar özellikle Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ekilir.

En lezzetli narları seçmenin birkaç püf noktası vardır. Seçtiğiniz narların ağır olmasına, kabuklarının koyu renk ve sert olmasına, yuvarlaktan ziyade hafifçe kenarlarının köşeli olmasına dikkat edin. Yüksek oranda seçtiğiniz bu narın taneleri daha dolgun, daha sulu ve daha lezzetli olacaktır.

Nar ve Nar Suyunun Bebeklere Faydaları Nelerdir?

Nar, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, C vitamini, K vitamini ve folik asit açısından zengin biyoaktif içeriklerin iyi bir kaynağıdır. Bunlara ek olarak narın içinde punikalajin ve punikik asit adı verilen, güçlü tıbbi özelliklere sahip iki önemli bileşeni vardır.

  • Nar, antioksidan içeriği en yüksek olan meyve türleri arasında yer alır. Bebeklerinizin bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.
  • Tek bir nardan elde edilen nar suyu, bebeklerinizin günlük C vitamini ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır.
  • Nar suyu, anti-inflamatuar yani iltihap önleyici özelliği ile bebekte görülebilecek bakteriyel hastalıkları engeller.
  • Nar suyu, bebeklerde ishali kontrol altına almaya yardımcı olur.
  • Nar suyu, bebekler üzerinde mide yatıştırıcı etkiye sahiptir. Sindirim sistemini düzenlemektedir.
  • Narın kalp damar sağlığı üzerinde büyük etkisi vardır.
  • Narın hafızayı da güçlendirdiği bilinmektedir.
  • İçeriğindeki maddeler sayesinde bebeklerinizde meydana gelen şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık gibi birçok rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olur.

Nar Bebeklere Nasıl Verilir?

Doktorunuzun da önerisine göre 9. aydan sonra bebeklerinize bir miktar nar suyu olarak verebilirsiniz. Süzgeç yardımı veya narenciye sıkacağı ile suyunun sıkılması ve çekirdek kısmının verilmemesi bebeklerinizin güvenliği açısından daha uygun olacaktır. Boğazına kaçma ihtimaline karşı dikkatli olunması açısından nar suyunun kullanılması daha ideal olacaktır.

Her gıdada olduğu gibi nar suyunda da aşırıya kaçmamanız gerekmektedir. Nar suyunu bebeklerinize direk verebileceğiniz gibi ayına uygun diğer meyvelerin sularıyla karıştırarak da verebilirsiniz.

Nar suyunu bebekleriniz için hazırladığınız tadına uygun mamalara da bir miktar katabilirsiniz.

Örneğin;
Az miktar suda kaynattığınız irmik ile püre haline getirdiğiniz armut karışımına bir miktarda nar suyu ilave edebilirsiniz.

Narın Besin Değerleri Nedir?

Besin Değeri100 gramda
Kalori83.00 kcal
Karbonhidrat18.70 g
     Lif4 g
     Şeker13.67 g
Protein1.67 g
Yağ1.17 g
     Kolesterol0.0 mg
A Vitamini0.00 IU
C Vitamini10.2 mg
K Vitamini16.4 mg
Potasyum236.00 mg
Kalsiyum10.0 mg
Demir0.30 mg
Sodyum3 mg
Magnezyum12.00 mg
Folat38.00 mg
Fosfor36.00 mg

 

Instagram Sayfamızı Takip Edebilirsiniz.

Cevap Verin

Lütfen Yorumunuzu girin!
Lütfen Adınızı Buraya Girin