Kuru Fasulyenin Bebeklere Faydası

0
505

Bebeklere kuru fasulye verilirmi? Kuru fasulye bebeklere ne zaman verilir? Kuru fasulye bebeklere nasıl verilir? Bebek kaç aylıkken kuru fasulye ek gıdaya dahil edilir? Kuru fasulyenin faydaları nelerdir? Kuru fasulyenin bebeklere faydası nedir? Kuru fasulyenin besin değerleri nelerdir? gibi tüm merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Bakliyatlar bitkilerinin yenilebilir tohumlarıdır. Çoğu toplumda tüketilen ana besinlerdendir ve tahıllarla birlikte tüketildiğinde önemli bir besin kaynağıdır. Bakliyatlar grubuna kuru fasulye, barbunya türleri, nohut ve mercimek girer. Bakliyatlar olgunlaşmış tohumlar oldukları için yüksek miktarda protein karbonhidratlar ve lif içerirler.

Özellikle sonbahar ve kış mevsiminin gelmesi ile birlikte yemek masalarımızdan kolay kolay eksik olmayan ve sevilerek tüketilen kuru fasulye aynı zamanda sağlıklı bebek beslenmesi için de önemli bir yer tutmaktadır.

Kuru fasulyenin en önemli özelliklerinden bir tanasi yüksek oranda bitkisel kaynaklı protein içermesi ve bu sayede bebeklerine kırmızı et yedirmekte zorlanan ebeveynlerin yardımına koşmasıdır.

Kuru Fasulye Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Çoğu uzmana göre kuru fasulye, 9. aydan itibaren bebeklerin ek gıdalarına yavaş yavaş dahil edilmesi gereken bakliyatlardan bir tanesidir.

Kuru fasulye özellikle bazı ebeveynler tarafından bebek ve emziren anne menüsüne gaz yapar korkusu ile hiç sokulmadıgı oluyor. Kuru fasulye bebeklerin ilk aylarda tükettiği besin olarak tercih edilmez. İlk başta bebeğimiz kuru fasulyeyi sindirmekte güçlük çekebilir. Fakat sindirim problemi olmayan bir bebekte 9. aydan itibaren yavaş yavaş yedirmeye başlanabilir. Eğer bebeğiniz gazlı ve sindirim problemi olan bir  bebekse 11. ayı beklemekte fayda vardır.

Her ek gıda da olduğu gibi kuru fasulye yedirmeden önce de uzmanınıza danışmanız bebeğinizin sağlığı açısından daha iyi olacaktır. Bunun yanında bebeğinize ilk defa kuru fasulye yediriyorsanız ilk 3 gün kuralını uygulamakta fayda vardır.

Kuru Fasulyenin Bebeklere Faydaları Nelerdir?

Protein, inorganik tuzlar, besin lifi, folik asit, demir ve potasyum başta olmak üzere bir çok vitamin ve mineraller içeren kuru fasulyenin bebeklere pek çok faydası bulunmaktadır.

  • Protein, vitamin ve mineral içeriğiyle pek çok hastalığa karşı bebeklerinizin bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • Sağlıklı bebek beslenmesinin önemli bir parçasıdır.
  • Beyin ve sinir sistemi gelişimi ve sağlığı için kullanılması gereken kuru baklagillerden bir tanesidir.
  • Bebekleriniz ve çocuklarınızın günlük ihtiyaç duyduğu enerji miktarına katkıda bulunur.
  • Sindirim sisteminin rahat çalışmasını sağlar ve bebeklerinizde meydana gelen kabızlığa iyi gelir.
  • Protein deposu kuru fasulye baklagillerin en sevileni ve en faydalısıdır.
  • Kuru fasulye demir, fosfor, magnezyum, bakır ve çinko yönünden zengin olması yönünden kemik sağlığı için son derece önemlidir.
  • Kuru fasulye aynı zamanda DNA sentezi ve onarımında rol oynayan bol miktarda folat içerir, böylece DNA’da kanser hücrelerinin oluşumunun önlenmesine yardımcı olur.
  • Kuru fasulyedeki yüksek lif, potasyum ve B-6 vitamini içeriği bebeklerinizin kalp sağlığını destekler.
  • Bebekler ilk yıllarında anemiye yatkındır ve bunun için demir eksikliği olmamalıdır. Kuru fasulye iyi bir demir kaynağıdır ve bebeklerinize yedireceğiniz bir kase kuru fasulye yemeği bebeklerinizin günlük demir ihtiyaçlarının yarısını karşılamaktadır.
  • Bebeklerinizin göz sağlığı gelişimine yardımcı olan A ve E vitaminleri, çinko ve vitamin kaynağıdır.
  • Bebek ve çocukların kemik gelişiminde etkili folik asit ve demir içeriği zengin olduğundan hamilelikte tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Folat, özellikle kadınlar için birçok farklı sebepten dolayı önemli bir B vitaminidir.

Kuru Fasulye Bebeklere Nasıl Verilir?

Kuru fasulye minik bebekleriniz için iyi bir bitkisel protein kaynağı olacaktır. Gaz sorununu azaltmak için pişirme yöntemine dikkat etmeniz gerekmektedir. Pişireceğiniz kadar kuru fasulyeyi geceden (en az 6-8 saat) suda bekletmek hem pişirme kolaylığı hemde kuru fasuluenin gazınim alınması açısından önemlidir.

Bekletilen su atılır ve daha sonra bir kaç taşım kaynatılıp köpüğü atılır. Bu sayede gaz sorunu iyice çözülmüş olur.

Ayrıca kuru fasulyeleri pişirirken içerisine bir tutam kimyon veya muskat cevizi rendesi ilave ederseniz gazı gidermeye yardımcı olacaktır.

Kuru fasulye ve nohut pişirildikten sonra kabukları soyulmalı ve püre şeklinde bebeklere verilmeye başlanmalıdır.

Kuru fasulyeyi bebeklerinize çeşitli sebzeler ile karıştırarak püre şeklinde hazırlayabilirsiniz. Ayrıca bebekleriniz için hazırladığınız mücverlerde de değerlendirebilirsiniz.

Kuru Fasulyenin Besin Değerleri Nedir?

Besin Değeri100 gramda
Kalori176.00 kcal
Karbonhidrat24.02 g
     Lif5.91 g
     Şeker1.95 g
Protein8.87 g
Yağ5.83 g
     Kolesterol4.41 mg
A Vitamini138.05 IU
C Vitamini1.56 mg
K Vitamini3.0 mg
Potasyum715.38 mg
Kalsiyum98.45 mg
Demir3.99 mg
Sodyum181.97 mg
Magnezyum72.43 mg
Folat144.42 mg
Fosfor117.02 mg

 

Instagram Sayfamızı Takip Edebilirsiniz.

Cevap Verin

Lütfen Yorumunuzu girin!
Lütfen Adınızı Buraya Girin