Kirazın Bebeklere Faydası

0
360

Kiraz bebeklere ne zaman verilir? Kiraz bebeklere nasıl verilir? Bebek kaç aylıkken kiraz ek gıdaya dahil etmek gerekir? Kirazın faydaları nelerdir? Kiraz bebeklere nasıl verilir? Kirazın bebeklere faydası nelerdir? Kirazın besin değerleri nelerdir? gibi tüm merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Rengi ve tadı ile yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden olan kirazın sapından çekirdeğine kadar sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Anavatanı Anadolu ve Kafkaslar olan kiraz, toplumda antioksidan kapasitesi ve vücuttan su attırıcı etkisi ile biliniyor. Kiraz yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden bir tanesidir.



Sıcak havalarda çokça tercih edilen bu meyvenin kilo aldırmaması ve sağlığa zarar vermemesi için uygun miktarlarda tüketilmesi gerekiyor. 1 porsiyon yaklaşık 10-15 adet kiraz içerir. Yetişkinler için fazla şeker yükü de oluşturmaması açısından 2 porsiyondan fazlası önerilmez. Çocuklarınız için ise ideal olanı 1 porsiyondur.

Kiraz Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Çoğu uzmana göre kiraz, bebeklere ek gıdaya ilk başlama döneminden hemen sonra, yani yaklaşık 8. aydan itibaren verilebilecek ek gıdalardan bir tanesidir. Kiraz alerji tehlikesi olan meyvelerden bir tanesidir fakat basamağın en altlarında yer almaktadır.

Her ek gıda da olduğu gibi kiraz kullanımında da uzmanınıza danışmanız bebeğinizin sağlığı açısından daha iyi olacaktır. Bunun yanında bebeğinize ilk kez kiraz yediriyorsanız ilk 3 gün kuralını uygulamakta fayda vardır.

Kirazın Mevsimi Ne Zamandır?

Kiraz mayıs ayında yavaş yavaş tezgahlarda yeri almaya başlasa da esas mevsimi haziran ayıdır. Kiraza haziran ayından sonra artık tezgahlarda bol bol rastlanabilir ve bu temmuz ve ağustos ayında da devam eder.

Kiraz çok koyu renkli olursa fazla olgunlaşmıştır ve içinde kurt olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden açık kırmızı ve büyük olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca yağmurlu geçen bir döneminin peşine alınan kirazlarda da yumuşama ve kurtlanma söz konusu olabilir. Özellikle bebeklerinize yedireceğiniz kirazları, çekirdeklerini çıkartırken tek tek kontrol etmekte fayda vardır.



Kirazın Bebeklere Faydaları Nelerdir?

Kiraz güçlü bir antioksidan olan C vitamini açısından oldukça zengindir. Yağ, kolesterol veya sodyum içermezler. Lif, A vitamini, demir, kalsiyum ve protein gibi temel minerallerin yanı sıra ayrıca önemli miktarlarda potasyum içerirler. Buna ek olarak, kirazlar bor, melatonin ve antosiyaninler gibi başka yararlı bileşiklere de sahiptir.

  • Kiraz, belirli kanser türlerini önlemeye yardımcı olan C vitamini, antosiyaninler ve karotenoidler içerir.
  • İltihaplanmaların azaltılmasına yardımcı olur.
  • Bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimine yüksek katkısı vardır.
  • Kiraz, uykusuzluk tedavisinde etkili olan ve aynı zamanda sağlıklı eklemlerin korunmasına yardımcı olan önemli miktarda melatonin içerir.
  • Uyku bozukluklarından şikayet eden ebeveynler mevsiminde bebeklerinizin beslenmesine kiraz ekleyebilirsiniz. Uykusuzluk tedavisinde etkili olan önemli miktarda melatonin içerir. (Çocukların Uykuya Geçişini Kolaylaştıran Besinler)
  • Kiraz, kanda bulunan ürik asit miktarını kontrol eder. Metabolik süreçleri düzenlemeye yardımcı olarak gut hastalığını önlemeye yardımcı olur.
  • Gün içerisinde sürekli hareket halinde olan çocuklarınızın kas ağrısını azaltmaya yardımcı olur.
  • Bebeklerinizin güçlü bir iskelet yapısı olması için pazı çok önemli bir besin kaynağıdır. Bünyesinde bulunan Kalsiyum, A ve K vitamini kemik gelişimine katkı sağlar.
  • Kiraz kan basıncını ve kalp atış hızını düzenlemeye yardımcı olur. Kardiyovasküler hastalıkların gelişmesi riskini azaltır. Kirazlar ayrıca kötü kolesterol seviyelerini azaltan fitosterol içerir.
  • Vitamin A, Vitamin B, kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin varlığı nedeniyle kiraz tüketimi bebek beyni gelişimi için çok önemli besinleri içermektedir. Bilindiği gibi yeni doğan bebeklerin ilk 3 yılda beyin gelişiminin %90 ı tamamlanmaktadır.



Kiraz Bebeklere Nasıl Verilir?

Ek gıdaya yeni başlayan, 8. ayda sonraki bebekler için dikkatli olmakta fayda vardır. Özellikle kirazların çekirdeğini çıkarmanız gerekmektedir. Bebeğiniz henüz parmak gıdaya alışmamış ise meyve filelerini kullanabilirsiniz. İleriki aylarda eğer parmak gıdaya alışmış ve benzeri gıdaları da kendi elleriyle yiyorsa yine mutlaka çekirdeklerini çıkartıp ikiye bölünmüş şekilde önüne bırakmakta fayda vardır.

Ayrıca kirazı, bebekleriniz için hazırladığınız yoğurt veya muhallebinin içinde de kullanabilirsiniz. Bebeğinizin ayına göre suyunu, püresin veya dilimlerini tercih edebilirsiniz.

Aynı zamanda bebeğinizin tüketmediği bazı gıdaları (peynir gibi) gizlemek amacıyla da hazırlayacağınız tariflerde kullanabilirsiniz. Örneğin çekirdeğini ve saplarını çıkardığınız kirazları suda haşlayarak püre haline getirebilir ve içerisine bir miktar peynir ve pekmez ekleyebilirsiniz.

Kirazın Besin Değerleri Nedir?

Besin Değeri100 gramda
Kalori63.00 kcal
Karbonhidrat16.01 g
     Lif2.1 g
     Şeker12.82 g
Protein1.06 g
Yağ0.2 g
     Kolesterol0.0 mg
A Vitamini64.00 IU
C Vitamini7.00 mg
K Vitamini2.01 mg
Potasyum222.00 mg
Kalsiyum13.0 mg
Demir0.36 mg
Sodyum0 mg
Magnezyum11.00 mg
Folat4.00 mg
Fosfor21.00 mg

Instagram Sayfamızı Takip Edebilirsiniz.

Cevap Verin

Lütfen Yorumunuzu girin!
Lütfen Adınızı Buraya Girin