Özellikle çocuklardaki gelişim ve sağlık açısından önemli olan omega-3 yağ asitleri, anne ve babalar tarafından faydaları ile gündemde yer alıyor. Çocuklarda omega-3 içeren besinler zaman verilmeli ve nasıl kullanılmalı sorusuna cevap arayan pek çok aile, internet üzerinden sorgulamalarını gerçekleştiriyor. Peki, omega-3 yağının çocuğa faydaları nelerdir?
Omega 3 yağ asitleri, çocuklarınızın sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimleri için oldukça önemlidir. Dolayısıyla anne karnından itibaren çocukların bu faydalı yağ asitleriyle tanıştırılması gerekir.
Annenin hamileyken omega 3 bakımından yeterli bir şekilde beslenmesi bebeklerin hayata sağlıklı bir başlangıç yapması açısından çok önemlidir. Bebeklerin beyin gelişiminin büyük bir bölümü hamilelik döneminde ve 3 yaşına kadar gerçekleşir. Bu sebeple omega 3 içeren gıdaların tüketilmesi veya omega 3 takviyesi gebelik süresinde ve emzirme döneminde doktorunuzun da yönlendirmesi koşuluyla dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Gebelik ve emzirme dönemlerinde annelerden balık yağı takviyesi alan çocukların IQ’sunun alamayanlara oranla yaklaşık dört puan daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Vücudun anne karnında başlayan omega 3 yağ asidi ihtiyacı, ömür boyu devam etmektedir. Omega 3 yağ asitleri, “sağlıklı yaşam-dengeli beslenme” felsefesinin en önemli kahramanları arasında yer alıyor. Bunun için insan hayatının her evresinde, bünyesinde mutlaka Omega3’ü yeterli oranda bulundurması gerekiyor.
Omega 3 yağ asidi çeşitleri arasında en önemli olanları GLA (gamma linolenic asit), ALA (alfa linolenik asit), DHA (dokosahekssaenoik asit) ve EPA (eikosapentaenoik asit)’dır. Balık yağında bulunan omega 3 yağ asidi çeşitleri dokosahekssaenoik asit (DHA) ve eikosapentaenoik asit (EPA)’tir. ALA (alfa-linolenik asit) ise daha çok fındık veya tohum gibi bitki kaynaklı gıdalarda bulunur. Dokosahekssaenoik asit (DHA) ve eikosapentaenoik asit (EPA) beyin dokusu ve retinanın yapısına katılabilen omega 3 yağ asitleri çeşitleri olarak bilinir.
Omega 3 Eksikliği Nelere Yol Açar?
- Öğrenme güçlüğü
- Unutkanlık
- cilt hastalıkları
- Büyüme geriliği
- kemik ve eklem hastalıkları
- kolesterol
- kanser gibi pek çok sağlık sorununa yakalanma olasılığı artar.
Beyin ve vücut fonksiyonlarına etki eden Omega 3’ün, gelişim çağında alınmasının nedeni, kronik hastalıklardan korunmuş daha sağlıklı bir vücuda ve zekâ gelişimine katkı sağlayabilmesidir. Ayrıca hamilelik döneminde yeterli Omega 3 desteği; bebeğin bağışıklık sistemi ve gelişimi için de çok önemli.
- Zekâ gelişimine ve öğrenme çabukluğuna çok önemli katkıları vardır.
- Bebeklerinizde ortaya çıkabilecek hiperaktivite bozukluğundan korunmada faydalıdır.
- Omega 3 yağ asitleri bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Obezitenin engellenmesine yardımcı olur
- Astımın hastalığı gibi sağlık problemlerinin önlenmesine katkı sağlar.
- Vücut gelişimine katkıda bulunur ve kemiklerin güçlendirilmesini sağlar. Çocuklarınızın güçlü bir iskelet ve kas sistemi oluşmasına destek verir.
- Kan şekerini düzenler.
- Omega 3 yağ asitleri göz sağlığı açısından da önemli bir etkiye sahiptir.
Omega 3’ü tercihen balık olarak almak gerekir. Ama balık mevsimseldir ve her zaman taze balığa ulaşmanız mümkün olmayabilir. Omega 3 yağ asitleri en fazla hamsi, palamut, lüfer, uskumru, ringa, tuna, somon, sardalya gibi balıklarda bulunur. Bebeklerinize en az haftada 2-3 gün yağlı balık yedirerek günde 0.5-1 gr omega 3 almasını sağlayabilirsiniz.
Ayrıca ceviz, semizotu, keten tohumu gibi bitkisel kökenli omega 3’ler de vardır. Ancak bunlar sanıldığı kadar çok omega 3 içermezler. Örnek vermek gerekirse, cevizden omega 3 açısından fayda sağlamak için bebeklerinizin aşırı miktarda tüketmesi gerekir ki bu mümkün olmayabilir. Omega 3’ten fayda sağlamak için daha çok bitkisel içerikli omega 3’ler yerine hayvansal içerikli omega 3’ler tercih edilmelidir.
Bebekleriniz Hangi Balıkları Yiyebilir ile ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Omega 3 En Çok Hangi Besinlerde Bulunur?
- Hamsi
- Somon balığı
- Uskumru
- Sardalye
- Lüfer
- Keten tohumu
- Fındık
- Ceviz
- Semizotu
- Brüksel lahana
- Brokoli
- Yumurta Sarısı
- Süt
- Yoğurt
Instagram Sayfamızı Takip Edebilirsiniz.