Pırasanın Bebeklere Faydası

0
621

Bebeklere pırasa yedirilirmi? Pırasa bebeklere ne zaman verilir? Pırasa bebeklere nasıl verilir? Bebek kaç aylıkken pırasayı ek gıdaya dahil etmek gerekir? Pırasanın faydaları nelerdir? Pırasa bebeklere nasıl verilir? Pırasanın bebeklere faydası nelerdir? Pırasanın besin değerleri nelerdir? gibi tüm merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmez sebzesi olan pırasa, yetişkin kişilerde olduğu kadar bebeklerin de sağlıklı beslenmesi açısından da oldukça önemlidir.

Pırasa soğan ve sarımsakla aynı aileye mensup bir sebze olmasının yanında bilindiği gibi onlardan daha tatlıdır.

Pırasa Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Çoğu uzmana göre pırasa, bebeklerin ek gıdaya başlama döneminde verilecek sebzeler arasında yer alan ve 6. aydan sonra verilecek bir sebzedir.

Bebeklere pırasa verildiğinde bilinen herhangi bir olumsuz yan etkisi yoktur. Fakat her çocuğun gıdalara verdiği tepki farklıdır.

Pırasa gaz yapan yiyeceklerden birtanesidir. Eğer bebeğiniz sindirim ve gaz sorunları yaşıyorsa pırasa ile tanıştırmak için biraz beklemeniz gerekebilir.

Her ek gıda da olduğu gibi pırasa kullanımında da uzmanınıza danışmanız bebeğinizin sağlığı açısından daha iyi olacaktır. Bunun yanında bebeğinize ilk defa pırasa yediriyorsanız ilk 3 gün kuralını uygulamakta fayda vardır.

Pırasanın Mevsimi Ne Zamandır?

Özellikle bebeklerde rahatlıkla tercih edilen ve besin değeri açısımda zengin olan sebzelerden bir tanesi olan pırasa Ekim ayından sonra tezgahlarda taze taze bulabilirsiniz.

Bebeğiniz için pırasa alırken orta ve küçük boy olanları tercih etmenizde fayda vardır. Büyük, uzun ve kalın olanların yapısı daha gereği bebekleriniz için sindirimi küçük olanlara göre daha zor olabilir.

Pırasa poşet içinde buzdolabında bozulmadan ve besin değerini kaybetmeden yaklaşık bir hafta kalabilir. Pişirildikten sonra uzun süre bekletilmesi halinde, besin değerlerini önemli ölçüde kaybetmektedir. Bu nedenle, uzun süre bekletilmeden tüketilmelidir.

Pırasanın Bebeklere Faydaları Nelerdir?

Pırasa bebekleriniz için oldukça besleyici bir sebzedir. Pırasa genel vücut sağlığının yanı sıra, cilt bakımı için hazırlanan birçok kozmetik üründe de kullanılmaktadır. İçeriğinde bulunan kükürt ve flavonoidler pırasayı değerli kılan önemli özellikler arasında yer almaktadır.

  • Pırasa C Vitamini bakımından zengin bir sebzedir. Bu sayede sonbahar ve kış aylarında bebeğinizin ihtiyacı olan bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği vardır.
  • Potasyum ve demir bakımından zengindir.
  • Pırasanın özellikle yeşil yaprakları, bebeğinizin gözlerinin gelişimine yardımcı olan beta-karoten içerir.
  • Pırasanın içeriğinde Folat da bulunmaktadır. Folat bebeklerin beyin gelişimini uyarmak için gerekli olan vitaminlerden birtanesidir.
  • İçeriğinde bulunan C vitamini, demir, manganez ve kolit gibi mineraller açısından oldukça zengin olan pırasa, cilt ve saç sağlığı bakımından son derece önemli bir yere sahiptir.
  • Vücudun dokularını sağlamlaştırıcı özelliğe sahip olması, pırasanın faydaları arasında yer almaktadır.
  • Pırasa, kemik sağlığı ve kan akışının düzenlenmesinde önemli bir rol oynayan K vitamini bol miktarda içermektedir.
  • İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde, kalp sağlığı açısından oldukça faydalıdır.
  • Özellikle yumurtalık, kolon ve prostat kanserine yakalanma riskini azaltır.
  • İçerdikleri lif nedeniyle bebeklerin sindirim sistemleri için de güvenlidir.

Pırasa Bebeklere Nasıl Verilir?

Pırasayı bebeklerinize vermeden önce iyice temizlemeniz gerekir. Özellikle dikine keserek içlerininde yıkanmasında fayda vardır. Pırasalar topraktan direkt olarak toplandıkları için yaprak katmanları arasında kum ve kir içerebilirler. Pırasadaki koyu yeşil ve kart yaprakları çıkarın ve en iyi lezzet için açık yeşil ve beyaz alanları pişirin.

Bebeklerinize hazırlayacağınız yemeklere soğan yerine pırasada kullanabilirsiniz. Soğanların sahip olduğu güçlü tadı yoktur ve hafif aromalı lezzet için çok iyi bir seçimdir.

Bebekleriniz için ilk ek gıda dönemlerinde hazırladığınız pürelere buharda yumuşattığız pırasalı ekleyebilirsiniz.

Bunun için Ay Ay Ek Gıda Aşamaları başlıklı yazımızı okumanızda fayda vardır.

İlerleyen aykarda bebekleriniz için pırasaları zeytin yağında sote edebilir veya hafif suda kaynatılabilirsiniz. Bebeğin boğulmaması için yumuşak ve uygun boyutta olmasına dikkat edin.

Pırasayı ayrıca mücver veya pırasa köftesi tariflerinde de kullanabilirsiniz.  Ayrıc bebekleriniz pırasa yemeyi seviyorsa havuç ile birlikte zeytinyağlı pırasa yemeği de yalabilirsiniz.

Her yiyecek gibi pırasa da kararında tüketildiğinde yararlıdır. Çünkü pırasa özellikle kilo verme diyetinde de kullanılan iştah kapatıcı bir sebzedir. İçerdiği lifler sayesinde uzun süre tok kalmasını sağlar.

Soğangillerden yeşil soğan ve pırasa içerdikleri maddeler nedeniyle çiğnendikleri zaman lokal anesteziktir. Çiğ halde yıkanmış bir pırasa sapı veya yeşil soğanın beyaz kısmının kesilerek bebeğe verin, yeşil soğanın diş etlerindeki kaşınmayı ve ağrıyı azaltılcı etkisi vardır. Bu sebze-meyvelerin buzdolabından çıkmış soğuk halleri daha etkilidir.

Pırasanın Besin Değerleri Nedir?

Besin Değeri100 gramda
Kalori61.00 kcal
Karbonhidrat14.15 g
     Lif1.8 g
     Şeker3.9 g
Protein1.5 g
Yağ0.3 g
     Kolesterol0.0 mg
A Vitamini1667.00 IU
C Vitamini12.0 mg
K Vitamini47.0 mg
Potasyum180.00 mg
Kalsiyum59.0 mg
Demir2.1 mg
Sodyum20 mg
Magnezyum28.00 mg
Folat64.00 mg
Fosfor35.00 mg

 

Instagram Sayfamızı Takip Edebilirsiniz.

Cevap Verin

Lütfen Yorumunuzu girin!
Lütfen Adınızı Buraya Girin