Pancarın Bebeklere Faydası

0
477

Bebeklere pancar verilir mi? Kırmızı pancar bebeklere ne zaman verilir? Pancar bebeklere nasıl verilir? Bebek kaç aylıkken pancar ek gıdaya dahil edilir? Pancarın faydaları nelerdir? Kırmızı Pancarın bebeklere faydası nedir? Pancarın besin değerleri nelerdir? gibi tüm merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Antioksidan değeri en yüksek sebzelerden biri olan kırmızı pancarın bebek, çocuk ve yetişkinlerin sağlığına birçok faydası bulunmaktadır. Pancar dünyanın neredeyse her yerinde üretimi yapılan bir sebze çeşididir.

Okul çağında ki çocuklarınız için pancar suyunu havuç suyu ve elma suyu ile karıştırıp daha lezzetli, faydalı hale getirip öyle tüketebilirsiniz. Kırmızı pancar suyu içenler kısa sürede fayda görebilirler. İçerdiği birçok farklı vitamin, mineral ve besin öğeleri sayesinde pancarın, sağlığa birçok faydası bulunmaktadır.

Pancar Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Çoğu uzmana göre pancar, bebeklerin ek gıdaya başlama döneminden sonra, yani 8. aydan sonra bebeklerinize verebileceğiniz bir kök sebzedir.

Pancar alerji yapma ihtimali olduğundan dolayı, ilk ek gıdaya başlama döneminde tercih edilen gıdalar arasında yer almaz. İçinde bulunan nitrattan ötürü bu konuda doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Güçlü besin yapısı nedeniyle de ölçüyü kaçırmamak gerekmektedir.

Her ek gıda da olduğu gibi pancarı yedirmeden önce de uzmanınıza danışmanız bebeğinizin sağlığı açısından daha iyi olacaktır. Bunun yanında bebeğinize ilk defa pancar yediriyorsanız ilk 3 gün kuralını uygulamakta fayda vardır.

Pancarın Mevsimi Ne Zamandır?

Antioksidan değeri en yüksek sebzelerden biri olan kırmızı pancarın ekimi genellikle Ekim ayında yapılmakta olup en doğru tüketim mevsimi özellikle Şubat ayıdır. Ocak, şubat ve mart aylarında tezgahlarda taze ve bol miktarda pancar bulmanız mümkündür.

Kırmızı Pancarın Bebeklere Faydaları Nelerdir?

Kırmızı pancar rengini veren betalain grubu maddelerdir ve bu açısından eşsiz bir sebzedir. Pancarda oldukça fazla miktarda kalsiyum, potasyum ve A vitamini bulunmaktadır. Özellikle A vitamini ve kalsiyum sağlıklı bebek gelişimi için çok önemlidir.

  • Pancarın iştah açıcı özelliği bulunmaktadır.
  • Reflüyü önlemeye yardımcı oluyor.
  • Kabızlık sorunu olan bebekleriniz için içerdiği lif yapısı sayesinde çok faydalıdır.
  • Sindirim sistemini düzenleyici özelliği bulunmaktadır.
  • Güçlü bir antioksidan özelliği bulunmakta olup içerdiği diğer vitamin ve mineraller ile birlikte bebeklerinizin güçlü bir bağışıklık sistemi oluşmasına yardımcı olur.
  • Pancarın içerisinde bulunan betasistain pigmenti, cilt, akciğer ve kolon kanserine yol açan kanser hücrelerinin üremesini durdurup, kanserli hücreleri yok etmeye yardım eder.
  • Damar sağlığı sorununa karşı koruma sağlar.
  • Yine antioksidan özelliği ve zengin C Vitamini içeriği ile kan dolaşımını hızlandırır ve solunum sistemi sağlığını geliştirir.
  • Pancar birçok vitamin, mineral ve diğer öğeleri barındırır. Bu vitaminlerden bazıları, E vitamini, A vitamini, C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, folik asit, niyasin, riboflavin, tiyamin, kolin, betain ve pantotenik asittir.
  • Ayrıca pancar diyet lifi, sodyum ve potasyum içeriği sayesinde de sağlığa birçok yönden fayda sağlar.
  • Bunlara ek olarak bakır, kalsiyum, fosfor, magnezyum, manganez, çinko, selenyum ve demir minerallerini barındırır.
  • Pancarın içerdiği yüksek miktarda B vitamini ve folik asit, karındaki bebeğin omurgasının oluşumuna destek olduklarından dolayı hamile kadınlara önerilir.

Pancarın Bebeklere Olası Yan Etkileri Nelerdir?

Tüm gıdalarda olduğu gibi pancar da bebeklere aşırı miktarda verilmemelidir. Beneklerde veya çocuklarda fazla pancar tüketimi

  • Ciltte kızarıklıklar, döküntüler, ürtiker, kaşıntı ve ateşe sebep olabilir.
  • Kan basıncı seviyelerinde ani düşmelere neden olabilir.
  • Glisemik indeksi orta seviyede olan bir bitkidir. Bu durum özellikle kan şekerinde dalgalanma yapabilir.

Pancar Bebeklere Nasıl Verilir?

Bebekleriniz için pancar alırken büyük olanlarından çok orta boy olanlar tercih edilmelidir. Orta boydaki pancarlar çok daha lezzetli olacaktır. Ayrıca mümkün olduğunca üzerinde yaprakları olan pancarları tercih edebilirsiniz çünkü daha taze olacaklardır.

Pancarı bebekleriniz için en iyi pişirme yöntemi fırınlamak ve buharda pişirmektir. Buharda pişirdiğiniz pancarlar çok daha kolay bir şekilde püre haline gelecektir.

Ayrıca buharda pişirdiğiniz ve iyice yumuşattığınız pancarları bebekleriniz için uygun boyutlara getirerek parmak gıda olarak da servis edebilirsiniz.

Bunun yanında pancarları buharda pişirmek içindeki betakarotenin bozulmamasını da sağlamaktadır.

Pancarların kabuğu yetişkinlerde olduğu gibi bebek ve çocuklarda da sindirmesi zordur. Bu sebeple pancarları bebek ve çocuklarınıza vermeden önce kabuklarını soymakta fayda vardır.

Pancarın Besin Değerleri Nedir?

Besin Değeri100 gramda
Kalori44.00 kcal
Karbonhidrat9.96 g
     Lif2.0 g
     Şeker7.96 g
Protein1.68 g
Yağ0.18 g
A Vitamini35 IU
C Vitamini3.6 mg
K Vitamini0.2 mg
Potasyum305.00 mg
Kalsiyum16.00 mg
Demir0.79 mg
Sodyum77.00 mg
Magnezyum23.00 mg
Folat80.00 µg
Fosfor38.00 mg

Instagram Sayfamızı Takip Edebilirsiniz.

Cevap Verin

Lütfen Yorumunuzu girin!
Lütfen Adınızı Buraya Girin